zondag 27 oktober 2013

Powersupply voor de 6SN7 en heaters

De 6SN7 is een dubbeltriode stuurbuis die in Ari's 'Simplex' 410 V DC vraagt. Dat betekent dat je een trafo nodig hebt van ca. 295 V AC bij 120 mA. Nu is dit ook weer zo'n weinig voorkomende waarde dat er geen standaard trafo voor te krijgen is. Amplimo kwam met het voorstel om de 8N608S te gebruiken. Dit is een joekel van een ringkerntrafo die 340 V AC secundair geeft in combinatie met 6,3 V AC voor de gloei. Zo gezegd zo gedaan. Het teveel aan spanning heb ik opgelost met een serieweerstand van 560 Ohm.

Verder is de opbouw van de voeding redelijk eenvoudig; Een bruggelijkrichting van fast recovery Schottky diodes, shunted met MKC condensatoren en een R-C netwerk voor de afvlakking. Ook hier schijnt de eerste C na de gelijkrichting kritisch te zijn en hier is dan ook een Jensen 'Audio Grade' elco geplaatst. En natuurlijk met de nodige Russische PIO's parallel.



De 6SN7 dubbeltriode is een indirect verhitte triode. In principe kun je deze ongestraft met wisselspanning gloeien. Maar op de één of andere manier leek het mij zinvol om deze stuurbuis met gelijkspanning te verhitten. De Tentlabs heater voeding werd besteld en geplaatst. Zo, als er dan iets zou brommen, dan zou het niet aan de heater liggen !


De rest van de gloei: 2 X 6C33C en 2 X 6D22S werden direct met gevoed met de 6,3 V wisselspanning van de grote 8N608S ringkerntrafo.
Maar eens aansluiten en meten ; Oei .... de gloeispanning kwam niet verder dan 5,7 V AC. Wat nu weer? Ah, ha, de multimeter had niet het juiste AC-bereik en meette veel te onnauwkeurig. Nieuwe multimeter gekocht en opnieuw proberen: 6,1 V AC, al veel beter maar nog niet genoeg. Nog eens even alle gloei-capaciteit bij elkaar optellen (de 6C33C's hebben twee aparte heaters per buis) en ik kwam op ca 18 ampere aan gloei-stroom. Dat is veel meer dan de 8N608S trafo aankan. Dus werd er nog een extra gloeispanningstrafo aangeschaft. 

Inmiddels door alle wijzigingen op mijn oorspronkelijk powersupply-plan, is het voedingsgedeelte een bonte verzameling geworden van trafos en chokes en pastte het ook niet meer in de kast.

Van links naar rechts; 4 Henry choke, 8N608S trafo met daar bovenop een extra heater-trafo van 80VA, 2 X trafo met 2 X 115 V AC secundair van 120VA.  In totaal 13 Kg aan ijzer.

De powersupply unit van boven gezien in de allereerste oorspronkelijke configuratie.

De voeding werkte nu naar behoren, ik kon de Simplex versterker gaan inregelen en testen. En de kast moest natuurlijk nog behoorlijk worden aangepast.

Wordt vervolgd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten